Revolutionair: de herziening van de geschiedenis van de mensheid

Vl@s boekenteam-15 april 2022

‘Fascinerend, uitdagend en verhelderend’, noemde Noam Chomsky het. ‘Dit is geen boek. Dit is een intellectueel feestmaal,’ zei Nassim Nicholas Taleb.
En revolutionair opzienbarend is het.

Baanbrekend en brutaal
Het verhaal van de mensheid, zoals we dat recent lazen in de boeken van Pulitzer price-winnaar Jared Diamond, Steven Pinker, Yuval Noah Harari, klopt niet. Althans volgens antropoloog David Graeber en archeoloog David Wengrow in hun boek Het begin van alles: een revolutionaire herziening van de geschiedenis van de mensheid.

We ontdekken met hen prehistorische (!) megasteden, nooit eerder ontdekte matriarchaten, verrassende samenlevingen die ons beeld van de geschiedenis naar de prullenmand verwijst. Baanbrekend en brutaal dus!

Een nieuwe blik op de mensheid

Het begin van alles neemt je mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30 000 jaar en de hele planeet omspant, schrijft de uitgever.
Over dit boek gaat iedereen het nog lang hebben. Het rekent namelijk af met onze blijkbaar beperkte visie en mythes die we als vanzelfsprekend aanvaard hebben.

Het boek toont tegelijk aan dat zelfs in complexe samenlevingen ongelijkheid en discriminatie niet inherent of onvermijdelijk zijn. We kunnen met veel meer inventiviteit onze maatschappij inrichten dan we ooit dachten.
De echte vraag is namelijk hoe we zo vast zijn komen te zitten in slechts één vorm van maatschappelijke structuur. Waarom nooit andere samenlevingsvormen bedacht werden? Hoe we verhevenheid en ondergeschiktheid zijn gaan beschouwen als onontkoombare elementen van het menselijk bestaan.

De technologische vooruitgang heeft de mens niet per se verder geholpen; daarin zijn de auteurs het eens met Rousseau. Zo zijn mensen in de loop van de geschiedenis niet minder, maar juist méér gaan werken.
‘Als het om arbeid en welvaart gaat, lijkt het wel of elke nieuwe technologische doorbraak ons nog dieper laat vallen.’

Deze nieuwe blik op de mensheid is deze week ons verrassend boek van de week: gespreksstof voor een lange tijd!

Bestel hier uw exemplaar – gratis verzending!

 

Vl@s boekenteam


Een literair testament
26-05-2023 Kerstin Ekman schreef als 90-jarige haar opus magnum: Wolvenkoorts!

Wist je dit? Dé EU bestaat niet!
19-05-2023 Laat ons afstappen van de karikatuur en nagaan hoe de EU precies functioneert. Of juist niet.

Een mix van fictie en geschiedenis: de Berlijnse trilogie
12-05-2023 Het beste wat het thriller- en misdaadgenre te bieden heeft: een Duits politierechercheur die het hoofd biedt aan de grimmige excessen van een verderfelijk regime en haar subcultuur.

Jij komt toch ook? Martine Tanghe leest voor: Morris van Bart Moeyaert. Een parel!
05-05-2023 Martine Tanghe leest dit pareltje voor: Morris van Bart Moeyaert, genomineerd voor de Boon literatuurprijs! Schrijf je hier in!

Het échte verhaal is het leven zelf. Een hoogst persoonlijke Houellebecq!
28-04-2023 Een totale poging om het leven in een boek te vatten, met zijn mooie en lelijke kanten, zijn vreugde en zijn pijn, zijn betekenis en zijn betekenisloosheid. Is dit het magnum opus van Michel Houellebecq?


Lees meer van Vl@s boekenteam