Acht bergen als existentiële vraag

Vl@s boekenteam-27 mei 2022

Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen stelden op het filmfestival van Cannes hun jongste boreling voor: de verfilming van de bestseller van Paolo Cognetti De acht bergen.

‘De film is des levens en nostalgisch, heel pijnlijk, maar ook heel schoon’, zei scenarioschrijfster en regisseur Vandermeersch.

 

De roman De acht bergen verscheen vijf jaar geleden en won in Italië meteen de prestigieuze Premio Strega.
Het verhaal gaat over de vriendschap van twee jongens, Pietro en Bruno. De eerste woont in Milaan maar brengt zijn vakanties door in een klein bergdorpje, Graines, waar hij Bruno ontmoet.
Ondanks hun verschillende afkomst blijft hun vriendschap eeuwig en starten ze later een project met emotionele waarde: samen een chalet bouwen in berggebied. De berg blijft als hoofdpersoon steeds op de achtergrond: fascinerend, wreed en angstaanjagend.

De titel De acht bergen komt van een Nepalees verhaal dat je als lezer leert kennen in het boek. Een bejaarde Nepalees tekent een wiel met acht spaken. Centraal is er een hoge berg die omringd wordt als de spaken van een wiel door acht zeeën en acht bergen.
De vraag blijft dan: wie heeft aan het eind van de reis het meeste geleerd? Degene die alle acht bergen bezoekt, of degene die de top van de hoogste berg bereikt?
Een existentiële vraag, die de zin van het leven symboliseert.

Ook al is dit boek al enkele jaren oud, we bieden het je graag alsnog aan in onze webwinkel.

Bestel hier je exemplaar!

 

Vl@s boekenteam


Een megacoole grootouder
24-06-2022 Op zoek naar een leuk cadeau voor het goede schoolrapport van je kleinkind? Gameboek-Schaduwkraai .. en het zet nog aan tot lezen ook!

Het onvolprezen ‘Boerenpsalm’
17-06-2022 Timmermans’ zinnen nemen we vandaag als een medicijn dat ons beetje bij beetje doet afkicken van ons jachtig leven. Een verkwikking! En dat verklaart ten dele het succes.

Neen, ik ben geen witte man
08-06-2022 Ik ben geen witte man is één klemmend logicavat vol voorbeelden van uitspraken en quotes uit de werken van de woke-narcisten uit Vlaanderen en Nederland, met een fijne scalpel gefileerd.

Het leven als ontwenningskuur
03-06-2022 Stel je voor dat je om dood te gaan eerst moet afkicken van het leven. Erger, stel je voor dat het leven op zich alleen maar een ontwenningskuur is om uiteindelijk te kunnen sterven.

Acht bergen als existentiële vraag
27-05-2022 Opnieuw in de kijker door de verfilming en presentatie op het filmfestival van Cannes: De acht bergen!


Lees meer van Vl@s boekenteam