Nostalgie naar een bijna ideale wereld

Vl@s boekenteam-11 november 2022

In een gesprek dat haast vijf dagen duurt in de rustige omgeving van een abdij, blikken  Herman Van Rompuy en Rik Van Cauwelaert terug op de steeds veranderende wereld zoals zij die in de afgelopen driekwart eeuw hebben beleefd en waargenomen. Een lange mijmering van twee bevoorrechte waarnemers:  een van de meest ervaren Vlaamse journalisten van de afgelopen halve eeuw en een politicus die als geen ander mee vormgaf aan de Vlaamse, Belgische en Europese geschiedenis van dezelfde periode.

Of het nu gaar om het wegdeemsteren van de Katholieke Kerk, de impact van mei ’68, de grote politieke uitdagingen van de twintigste eeuw, de groeiende verwijdering tussen Vlaanderen en Wallonië, de plaatsing van Amerikaanse raketten en de Koude Oorlog, de terugkeer van Rusland als speler op het geopolitieke toneel of de grote figuren uit de Vlaamse, Belgische en internationale politiek gaat, altijd spreken Van Rompuy en Van Cauwelaert vrank, vrij en scherpzinnig, lezen we op de flaptekst.

Ondanks enkele onnauwkeurigheden is Wie wij waren een interessant, boeiend en lezenswaardig boek, schrijft recensent Mark Deweerdt op Doorbraak. ‘Op 300 bladzijden geeft het een panoramisch en caleidoscopisch overzicht van driekwart eeuw nationale en internationale geschiedenis, met duiding en commentaar van een soms nauw betrokken medespeler en een bevoorrecht waarnemer. Al wil Van Rompuy ‘het verleden niet idealiseren’, toch ademt het dubbelgesprek heimwee uit naar de ‘heel zorgzame, heel stabiele samenleving’ – de tijd van de verzuiling, zeg maar – waarin de twee Van’s zijn opgegroeid. ‘Een bijna ideale wereld’, zegt Van Cauwelaert.

Wij wij waren is deze week ons boek van de week, – verkrijgbaar in onze online webwinkel, tegen een tijdelijke voordeelprijs!
Bestel hier je exemplaar

 

Vl@s boekenteam


Een literair testament
26-05-2023 Kerstin Ekman schreef als 90-jarige haar opus magnum: Wolvenkoorts!

Wist je dit? Dé EU bestaat niet!
19-05-2023 Laat ons afstappen van de karikatuur en nagaan hoe de EU precies functioneert. Of juist niet.

Een mix van fictie en geschiedenis: de Berlijnse trilogie
12-05-2023 Het beste wat het thriller- en misdaadgenre te bieden heeft: een Duits politierechercheur die het hoofd biedt aan de grimmige excessen van een verderfelijk regime en haar subcultuur.

Jij komt toch ook? Martine Tanghe leest voor: Morris van Bart Moeyaert. Een parel!
05-05-2023 Martine Tanghe leest dit pareltje voor: Morris van Bart Moeyaert, genomineerd voor de Boon literatuurprijs! Schrijf je hier in!

Het échte verhaal is het leven zelf. Een hoogst persoonlijke Houellebecq!
28-04-2023 Een totale poging om het leven in een boek te vatten, met zijn mooie en lelijke kanten, zijn vreugde en zijn pijn, zijn betekenis en zijn betekenisloosheid. Is dit het magnum opus van Michel Houellebecq?


Lees meer van Vl@s boekenteam