Samuel Morse bestond echt, en het is zijn code

Pieter Jan Verstraete-24 juli 2021

Titel
De Morse code
Auteur
Nathalie Briessinck
Uitgever
Vrijdag
ISBN
9789460019876
Onze beoordeling
Aantal bladzijden
304
Prijs
€ 22.50
In winkelmand   Meer info

Het voorliggende verhaal behoort tot het domein van de literaire fictie. De Amerikaan Samuel Morse (1791-1872) bestond echter echt en ook delen van zijn leven en werk zijn gebaseerd op historische bronnen. Het lag echter niet in de bedoeling van romanschrijfster Nathalie Briessinck, die eerder debuteerde met Tot de duivel het schip keert, om het leven van Morse biografisch en historisch correct te schrijven. Schrijfster baseerde zich uitsluitend op zijn uitvinding, waarmee hij wereldberoemd werd, om haar roman te schrijven.

Kunstschilder

Kort na de geboorte van hun vierde kind overleed Morses echtgenote. We schrijven het jaar 1825. De brief van zijn vader waarin dit verschrikkelijke nieuws stond, ontving hij veel te laat. Door de afstand bevond hij zich in de onmogelijkheid om afscheid van haar te nemen. Professor-kunstschilder Morse kwam pas thuis toen zijn echtgenote al begraven was. De afstand was simpelweg niet snel genoeg te overbruggen om op tijd thuis te zijn.

Jaren later, tijdens een overtocht naar Europa, vernam Morse een en ander over een ontdekt verband tussen elektriciteit en magnetisme. Dat gegeven zet hem aan het denken. Als amateur-uitvinder was hij immers op de hoogte van elektrotechniek.

Morse slaagde er in om een manier te bedenken waarop boodschappen sneller heen en weer konden worden gezonden. Na een reeks proeven kreeg hij in 1835 zijn nieuwe techniek onder de knie. De morsecode was een feit. De uitvinder werd er wereldberoemd door. In mei 1844 werd het eerste bericht via een telegraaflijn verzonden.

Irina

De tweede verhaallijn in deze roman ontwikkelt zich in Rusland. De tienjarige Irina Ivanov lijdt plots aan een geheimzinnige ziekte. Haar toestand is kritiek te noemen. Zelfstandig eten en drinken lukt niet meer. Alle spieren verslappen en het meisje belandt in vegetatieve toestand.  Ze wordt door haar moeder als een kasplantje verzorgd. Vooraleer het te laat is, wil haar moeder een portret van haar dochtertje laten schilderen.

Beide verhaallijnen worden aan elkaar geknoopt door Siyag, die de ‘boodschapper’ genoemd wordt. Ze krijgt een belangrijke rol in het leven van Irina toebedeeld. Door de opeenvolgende verwikkelingen raakt zij wel in levensgevaar. Kan de morscode haar tijdig redden?

Prettige en ontspannende vakantielectuur.

Pieter Jan Verstraete

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris in Kortrijk maar wijdt zich al zijn hele leven aan de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Hij is de biograaf van o.a. Hendrik J. Elias, Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere, Leo Vindevogel en tientallen militanten uit de Vlaamse Beweging. Momenteel werkt hij aan een monumentale biografie van Staf De Clercq.

‘Volle maan was ‘t, aardedonker…’: Andreas Gruber eindelijk in het Nederlands beschikbaar
04-05-2023 Andreas Gruber in het Nederlands: in ‘Stervensuur’ stijgt de spanning steeds door de wisselende verhaallijnen, en móét je het boek uitlezen.

Angstpsychose in de Antwerpse Kempen
30-04-2023 Met haar debuut ‘Gebroken stemmen’ schreef Lotte Leenaerts een geslaagde thriller over een seriemoordenaar in de Antwerpse Kempen.

Het trollenleger van J.K. Rowling: zesde Cormoran Strike-detective
15-01-2023 Een wat erg uitgebreid maar uiterst actueel, realistisch en rijkelijk weergegeven verhaal over hoe men zich gedraagt in de online wereld.

Atoomoorlog op het nippertje voorkomen: de Cubacrisis van 1962
30-12-2022 In oktober 1962 kwam het haast tot een kernoorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie. Dat laat Max Hastings zien in zijn nieuw boek De Afgrond.

Een journaliste in een politieteam
13-12-2022 Het detectiveboek Cold case – Magma speelt zich af in Den Haag. De hoofdpersoon is geen rechercheur maar wel een journaliste.


Lees meer van Pieter Jan Verstraete