Een ‘midden’ manifest voor de politiek

Karl Drabbe-14 maart 2021

Afgelopen najaar publiceerde hij het succesvolle boek De kerk is fantastischAmper een half jaar later bevalt kerkhistoricus Rik Torfs van een nieuw boek. Deze keer pende hij — samen met zijn co-auteur Pieter Marechal — een politiek geschrift. Een mijmering, leidraad én aanzet tot politieke verdieping. Een verdieping van het politieke midden. Waar de middelpuntvliedende krachten in het steeds meer gepolariseerde ‘debat’ van wegdrijven.

Er is meer midden nodig. Meer midden, en meer gesprek, over alle kloven heen. Gezond van mening verschillen en beleefd tot de vaststelling komen dat je niet overeenkomt. Maar wel dat gesprek aangaan, en dat blijven aangaan. Want dat is de essentie van democratie.

Het reddende midden
Hoe we de huidige democratie, waar generaties voor vochten en werkten, kunnen behouden en nieuw leven inblazen, is maar één van de centrale vragen van het boek. Als oplossing stellen ze een hernieuwd debat voor, waar iedereen naar elkaar leert te luisteren (zonder nog te tokkelen op de smartphone). Ze schuiven ook klassieke antwoorden van de christendemocratie naar voor: personalisme (zonder dat bij naam te noemen), het Rijnlandmodel (de sociale welvaartsstaat als synthese van het ‘Manchesterkapitalisme’ en het collectivisme), en zelfs concrete hervormingen van het kiesstelsel in België. U raadt het al: met kleine kieskringen, waar de kiezer zijn/haar vertegenwoordiger kent en er… opnieuw… makkelijk mee aan tafel kan zitten voor een Goed Gesprek.

Over morgen zal geen politieke potten breken. Daarvoor is het te braaf. Maar misschien is het net dat wat we vandaag nodig hebben. Een kabbelend beekje tussen alle haantjes van de Wetstraat in, dat uitnodigt om je er intellectueel aan te laven. Een bron van ideeën en vernieuwde samenwerkingen. Dat wil Over morgen zijn. Zeker het afsluitende hoofdstuk, dat een manifest is voor een nieuw midden. Hoewel het géén christendemocratisch manifest wil zijn. (Dat begrip komt zelfs maar twee keer voor in het boek, minder dan het ecofundamentalisme, populisme, collectivisme en declinisme, waartegen Torfs en Marechal zich afzetten.)

 

Over morgen: Mijmeringen voor wie niet van gisteren is is verkrijgbaar in onze online boekhandel tegen een tijdelijke voordeelprijs.
En misschien wil u er meteen De kerk is fantastisch bij kopen, Torfs’ vorige boek? Het is maar een tip.

Bestel hier uw exemplaar Over morgen tegen een tijdelijke voordeelprijs van €18,00

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

De eerste globalisering
13-04-2021 In ‘Het jaar 1000’ schildert historica Valerie Hansen een nieuwe fase van globalisering. Discutabel, maar boeiend!

Een ‘midden’ manifest voor de politiek
14-03-2021 Met 'Over morgen' schreven Pieter Marechal en Rik Torfs een nieuw en prikkelend essay over nut en noodzaak van een nieuw politiek midden.

Moorden in Dresden
13-03-2021 Frank Goldammer creëerde een nieuwe detectivereeks die zich afspeelt in het Dresden van het Derde Rijk en de latere DDR.

BDW: docusoap wordt boek
06-03-2021 Na de docusoap ‘BDW’ op VRT, nu ook het bijbehorende boek. Al is dat weinig meer dan een doorslagje van de tv-reeks.

Ik ga op expeditie, en ik neem mee…
25-02-2021 Wie op zoek is naar straffe verhalen over ontdekkingsreizigers, voelt zich met ‘Bepakt en gezakt’ al gauw in ’t zak gezet.


Lees meer van Karl Drabbe