Yasmina El Messaoudi: ‘Een verdwaalde boei tussen twee eilanden’

Luckas Vander Taelen-22 februari 2022


Yasmina El Messaoudi zal in de Vlaamse mediageschiedenis herinnerd worden als eerste nieuwsanker van allochtone origine bij TV Brussel.

Maar met haar succesvolle mediacarrière heeft haar eerste boek niets te maken. Het is niet een enigszins voorspelbaar relaas geworden, van barrières en moeilijkheden waarmee ze werd geconfronteerd. El Messaoudi groeide op in Kapellen-op-den-Bos, als kind van een Vlaamse moeder en een Marokkaanse vader, die toen zowat de enige allochtoon in de landelijke gemeente was.

Haar ouders zijn fier dat ze hun kinderen ’twee vaderlanden’ hebben gegeven, maar Yasmina voelt zich snel als ‘een verdwaalde boei tussen twee eilanden.’ Als ze op zoek gaat naar haar roots in Marokko is haar ontgoocheling enorm : in het land waar ze gehoopt had ’thuis te komen’ wordt ze bekeken als een te exploiteren toerist. Hier te bruin, daar te bleek. Yasmina voelt zich autochtoon noch allochtoon.

Luckas Vander Taelen had een gesprek met Yasmina El Messaoudi over haar debuutroman ‘Straatkat‘, uitgegeven bij Vrijdag.

Luister ook naar onze andere boekencasts


Luckas Vander Taelen

Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.

Hoe Donald Muylle de weg wijst naar een betere wereld
12-06-2022 Volgens Kris Peeters leidt blinde consumptiedrang tot een ecologische catastrofe. Hij formuleert geloofwaardige alternatieven.

Koenraad Verrycken: ‘Oude continent is bezig met langzaam te sterven’
11-04-2022 In deze Boekencast gaat Luckas Vander Taelen in gesprek met professor Verrycken over zijn onderzoek naar het denken van Douglas Murray.

Van Algerije naar Italië
12-03-2022 Weesland verhaalt over een pied noir die na een vergeefse strijd in Frans Algerije rust zoekt in Italië, maar geplaagd wordt door zijn verleden.

Yasmina El Messaoudi: ‘Een verdwaalde boei tussen twee eilanden’
22-02-2022 Luckas Vander Taelen had een gesprek met Yasmina El Messaoudi over haar debuutroman ‘Straatkat’.

De identitaire lasagne van een straatkat
12-02-2022 Yasmina El Messaoudi vermengt in haar debuut ‘Straatkat’ het relaas van de dood van haar moeder met haar eigen moeilijke zoektocht naar identiteit, als kind met een gemengde afkomst.


Lees meer van Luckas Vander Taelen